Mici “secrete” pentru o relație fericită, de durată

Se pare că cea mai întâlnită întrebare despre relații este “cum pot avea o relație fericită (de durată)?”

Adevărul este că…

Deși în prezent rata divorțurilor este mai ridicată decât acum câțiva ani, deși astăzi multe cupluri nici nu mai vor să se gândească la căsătorie, asta nu înseamnă că o relație fericită, de lungă durată, nu mai este posibilă.

 O diferență majoră între acum și atunci îl reprezintă… egoismul.

Exact, egoismul.

De ce ar fi egoismul o problemă?

Explicația este una destul de simplă și destul de evidentă, zic eu.

O relație fericită are nevoie de două persoane, nu una. Două persoane care să lupte pentru fericirea lor, care să-și facă planuri de viitor împreună, care să se vadă mereu pe același drum, fără ca unul din ei să vrea să o ia pe o alee lăturalnică (și la propriu și la figurat).

În schimb, dacă unul din ei are apucături egoiste, relația de cuplu poate avea de suferit, iar de regulă suferă… celălalt.

Așadar, cum găsim fericirea pe termen lung?

Percepția este realitate

Ce este real? Ceea ce este, sau ceea ce percepem noi?

Mulți psihologi au ajuns la concluzia că realitatea din jurul nostru este influențată de percepția noastră. Modul în care percepem realitatea ne influențează felul de a fi și ne influențează micile decizii de zi cu zi.

Pentru o relație fericită, de durată, este imperativ să evaluăm felul în care partenerul percepe relația, pentru că această percepție va da conturul realității ce va înconjura viața de cuplu.

De exemplu, dacă o persoană își privește partenerul ca pe un dar și o binecuvântare, ea va dezvolta un sentiment de recunoștință. Iar acest sentiment de recunoștință o va face să nu ia niciodată relația de-a bună pentru tot restul vieții. Ea va aprecia relația ca pe ceva pozitiv și va fi motivată să lupte mereu pentru a avea o relație fericită. Iar dacă sentimentul este reciproc, fericirea va fi de durată.

Petrecerea timpului…

Împreună sau separat? În ce proporție?

Indiferent cât de apropiat este un cuplu, dacă partenerii își petrec prea mult timp departe unul de celălalt, acest lucru poate lăsa o urmă de tensiune asupra relației de cuplu.

În timpurile noastre, cu programe încărcate, petrecerea timpului alături de partener poate cere anumite sacrificii din partea unuia sau chiar a amândurora. Însă nu există niciun înlocuitor pentru timpul petrecut alături de persoana iubită.

De fapt, aceste sacrificii fac ca timpul petrecut alături de partener să fie și mai valoros.

Așteptări realiste

Indiferent cât de bine se potrivesc doi parteneri, întotdeauna vor exista și diferențe.

De aceea este important ca fiecare partener să înțeleagă încă de la început că nu vor putea să cadă mereu de acord asupra oricărui aspect al vieții lor.

Însă ce este cel mai important pentru o relație fericită este înțelegerea reciprocă. Dacă nu ne așteptăm ca partenerul să fie mereu de acord cu noi, dacă el nu se așteaptă ca noi să fim mereu de acord cu el, putem evita aprinderea unui fitil mic care poate duce la ruperea relației dacă nu este stins la timp.

Și aici intervine felul în care putem lăsa egoismul deoparte și să mai lăsăm și de la noi din când în când.

Și dacă vedem că și partenerul lasă de la el, atunci putem trage concluzia că suntem pe drumul cel bun spre o relație fericită și de durată.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Mici “secrete” pentru o relație fericită, de durată”